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Administration

swieet: INFORMATION: Definition of “Owner ate:  AUG 5 1033

From:

To:

Produced Part," FAR 21,303(b) (2)

Reply to
Assistant Chief Counsel for Regqulations, Xm?m:

AGC-200

Manager, General Aviation and Commercial
Branch, AFS-340

This responds to your memorandum, dated April 8 to Senior
Attorney Mardi Thompsen, in which you asked for a definition of
"ownexr [or operator] produced part," as described in Federal
Aviation Regulations (FAR) Section 21.303(b) (2). You asked
several questions in your memorandum. We answer your questions
in the order you asked them. Attachment A provides a
background foundation for our answvers. The answers should
frame a workable definition of how to determine if the

~ exception in FAR 21.303(b) (2) applies.

We answer your questions as follows:

First question: Does the owner have to manufacture the'part
himself, in order for the part to be considered an "owner

~produced” -part?—Answer:i—No-——An-owner -would-be—considered-a-—.

producer of a part if the owner participated in controlling the
design, manufacture, or quality of the part. We would look at
many factors in determining whether a person participated.in

controlling the design, manufacture, or quality of a part. The
following would tend to indicate thar a person produced a part:

1. The owner provided the manufacturer with design or
performance data from which to manufacture the part. (This
may occur, for instance, where a person provided‘a part to
the manufacturer and asked that the part be duplicated.)
2. The owner provided the manufacturer with materials

from which to manufacture the part. .
3. The owner provided the manufacturer with fabrication

processes or assembly methods to be used in the manufacture
of the part.

4. The owner provided the manufacturer with quality
control procedures to be used in the manufacture of the

part.
5. The owner supervised the manufacturer of the part.
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We would not const?ye the ordering of a part, standing alone,
as participating in controlling the design,. manufacture, or

quality of a part.

Second question: Can the owner contract for the manufacture of
the part, and still have a part that is considered an "owner
produced" part? Answer: Yes, in certain circumstances. The
owner would still be considered a producer of the part if he
participated in controlling the design, manufacture, or quality
control of the part. Note that, as explained in Attachment A,
the person with whom the owner contracted would also be a

"producer."

rd estion: Can the owner (merely) supervise or assume
responsibility for a mechanic manufacturing the part for the
owner, and still have a part that is considered an "owner
produced" part? Answer: Yes, with. respect to supervision. .
Owner supervision would indicate that the owner participated in
controlling the design, manufacture, or quality of the part. A
common example would be where an air carrier mechanic
manufactured a part for installation on the air carrier’s
aircraft; the part produced would be owner or operator
produced. We are not sure what you meant by the owner
"agssuming responsibility" for manufacture of & part. 1If your
reference was to something other than participating in
controlling the design, manufacture, or quality control of the
part, our opinion is that the owner probably would not be ,
determined to have produced the part.

Fo h estion: Can an owner contract with a non-certificated
individual to manufacture a part for use on the owner’s
aircraft, and still have a part that is considered an "owner
produced" part? Answer: Yes, in certain circumstances. If

the owner particvipatedincontrolling the-design;-manufacture; -
or quality of the part, the part would be considered to be
produced by the owner. However, as explained in Attachment A,
‘the non-certificated person would also be considered a
"producer."

Fifth question: If a mechanic manufactured parts (e.qg., wing
ribs) for an owner, and the parts were associated with a repair
the mechanic was performing, would manufacture of the parts be
considered maintenance associated with the repair, or
production of a part by the owner for maintaining the owner’s
aircraft? Answer: It could be one or the other; in neither
case, however, would there necessarily be an FAR violation. If
it was concluded that the owner participated in controlling the
design, manufacture, or quality of the part, he would be a
producer, and the exception in FAR 21.303(b) (2) would apply.
Therefore, the mechanic would not be in violation of 21.303(a).



. APR-27-2007¢ W:o2 HTLANTH MIDU P.uv4-83

®,

1f it was concluded that the mechanic produced the part for the

purpose of effectuating the repair, the question would remain
/™  whether the mechanic would be in violation of 21.303(a). We

submit that the mechanic would not be in violation of

21.303(a), because, as explained in Attachment A, the mechanic

did not produce the part for sale for installation on a type

certificated product.

We hope the above answers respond to your needs. For further
discussion, please telephone Carey Terasaki, aAGc-210, at

(202) 267-80

Donald P. Byrn

Attachment
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Attachment A

EBCEQ round

Section 21.303(a) of the Federal Aviation Regulations (FAR)
states:

Except as provided in paragraph (D) of this
section, no person may produce a modification or
replacement part for sale for installation on a
type certificated preduct unless it is produced
pursuant to a Parts Manufacturer Approval issued

under this subpart.

Section 21.303(a) appears to contemplate that more than one
person can "produce”" a modification or replacement part. We
base this observation on the following:

1. The regulation proscribes certain behavior unless the
part is produced pursuant to a PMA; it does not
specifically state that each person who is producing the
part must hold a PMA. In fact, prior to Amendment 21-41,
FAR 21.303(a) prohibited each person producing a
replacement or modification part for sale for installation
on a type certificated product from doing so without
holding a FMA. In Amendment 21-41, the FAA amended
21.303(a) to allow a PMA holder to contract with a
subcontractor or supplier to manufacture a modification or
replacement part under the holder’s PMA. That amendment
recognized that more than one person can participate in the
production of a part. '

2. The only meaningful interpretation of FAR 21.303(Db) (2)
accommodates the view that a modification or replacement
part can be wproduced" by more than one person. Section
21.303(b) (2) excepts from the PMA requirement of 21.303(a)
w(pJarts produced by an owner or operator for maintaining
or altering his own product.” If the 21.303(b)(2)
exception were to apply only when the owner or operator
produces the part, it would only except from 21.303(a) the
production of a part produced by the owner or operator for
sale to himself. This result would be illogical. Thus,
21.303 (b) (2) must be interpreted as addressing the
situation where a part is produced by an owner (or
operator) and also is produced by another person.



APR=Z27=2u7 Y703 RATLANTA MIDO P.86-89

As noted above, B:ior to Amendment 21-41, FAR 21.303(a)
prohibited each pefson producing a replacement or modification
part for sale for installation on a type certificated product
from doing so without holding a FPMA. In Amendment 21-41, the
FAA amended FAR 21.303(a) to allow a PMA holder to contract
with a subcontractor or supplier to manufacture a modification
or replacement part under the holder’s PMA. In that amendment,
the FAA recognized that a modification or replacement part can
conform to the approved design data and be safe for
installation on a type certificated product, as long as the
part is produced under an approved fabrication inspection

system (FIS).

Amendment 21-41 did not specifically address who "“should have
held the PMA"™ where the part was produced in the absence of a
PMA. However, any interpretation of FAR 21.303(a) should be
consistent with the focus in that amendment on the
establishment and maintenance of the FIS: therefore, we submit
that 21.303(a) creates liability for production of a
modification or replacement part for sale for installation on a
type certificated product for each person who:

1. Participates in controlling the design, manufacture,
or gquality of the part.

2. And does so with the intent that the part be sold for
installation on a type certificated product.

We would look at many factors in determining whether a person
participated in controlling the design, manufacture, or quality
of a part. The following would tend to indicate that a person
participated in controlling the design, manufacture, or quality
of a part (i.e., "produced" the part):

1. The person provided the manufacturer with design or
performance data from which to manufacture the part. (This
may occur, for instance, where a person provided a part to
a manufacturer and asked that the part be duplicated.)

2. The person provided the manufacturer with materials
from which to manufacture the part.

3. The person provided the manufacturer with fabrication
processes or assembly methods to be used in the manufacture
of the part. _

4, The person provided ‘the manufacturer with quality
control procedures to be used in the manufacture of the

part.
5. The person supervised the manufacturer of the part.

We would not construe the ordering of a part, standing alone,
as participating in controlling the design, manufacture, or
quality of a part.
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one other issue needs to be addressed. Section 21.303(a)
prohibits a person from producing a part for sale for
installation on a type certificated product when the part is
not produced pursuant to a PMA. The general intent of the
proscription in FAR 21,303 (a) is to prevent the introduction of
an unapproved part into the aviation stream of commerce, where
it could be subsequently installed on a type certificated
product(s). The terms of 21.303(2), including "for sale," are
defined in that context. '

Notwithstanding that repair stations and mechanics bill their
customers for parts, along with the labor of installing the
parts, those entities produce the parts for the purpose of
accomplishing maintenance on products, limited to those
products brought in by their customers. As described in Order
No. 8000.50, a repair station may produce a replacement oOr
modification part, under FAR Parts 43 and 145, for an STC
modification or a field-approved repair or alteration, given
certain circumstances that .assure quality control of the part
produced. Compliance with Part 43 gives the assurances of the
~ quality control for a part produced by a Part 65 mechanic. In
addition, compliance with the maintenance recordkeeping
requirements memorializes the circumstances of production and
installation of the part. Accordingly, the objectives of
subpart K are achieved when a part is produced by a repair
station or mechanic for installation on a customer’s product:
the installed part is introduced into the aviation stream of
commerce with the necessary evidence of the part’s
suitability. Thus, one <an conclude, as a matter of law, that (
a repair station or mechanic has not produced the
above-described part "for sale" for installation on a type
certificated product, as defined in the context of 21.303(a).
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ORDER DEPARTMENT OF TRANSPORTATION 8000.50
FEDERAL AVIATION ADMINISTRATION

8/10/81

SUBJ : MMWMWOFWORWIMWPMS

1. PURPOSE. This oxder is to establish uniform procedures concerning repair
stations that manufacture and install replacement or modification parts
conforming to Federal Aviatian Administration (FRA) approved data, under a
Supplemental Type Certificate (STC) or Field.

2. DISTRIBUTTON. ‘This order is distributed to the Offices of Airworthiness
and Flight Operations, division level; regiomal Flight Standards Divieicns,
branch level; the Aircraft Certification Divieian and Aircraft Certification
Area Offices, Noxthwest Region, to branch level; General Aviation, Aix Carrier,

3. BACKGROUND.

a. Ithasmcmtlybeeubtmaghttoqmactmtimﬂmtmt:egicnsm
permitting repair stations to mamufacture replacement and modification parts
thathavebemawmvedbymsmﬂtlmtgettirgmwmmrhpprwal
(PMA) fmuthem,duzthepartamimtalledbyﬂnrepnirmtimm
aircraft brought to the station by the customer, with the total manufacturing/
installation cperation remaining "in-house®. Some regions, however, have been
xequiringsudumpairstatimtocbtainmforﬂepartsusedin-hameas
well as those sold for use elsewhere. mislackofmifm:ymmg

4. ACTION,

a. To establish uniform procedures for all regions, a repair station that
is manufacturing replacement or modification parts may be given three options:

Distribution ; A-W(WS/PO) -2; A-X(PS)-3; A-X(CD)-3(ANW Only): initlated By Aws-200
A-FF$-1,2,3,5,7,8(LTD); AAC-950(80 copies)
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(1) A PMA may be issued if the repair station has applied for PMR and
meets the provisions of FAR 21.303.

(2) The replacement or modification parts may be produced under the
provisions of FAR parts 43 and 145 when:

: (a) The repair station is modifying aircraft in accordsnce with an
STC based on drawings and specifications adequate to produce duplicates;

(b) The repair station is appropriately rated for the aircraft
involved; and,

(c) The repair station procedures manual provides controls which
may be similar to those in FAR 21.303(h), to cover the marufacturing operations.

(3) Parts may be marmfactured for repair or alterations covered by
field approvals, in accordance with the provisions of Order 8600.1, chapter 3,
Section 3.

b. The options in preceding paragraphs 4.a.(2) and 4.a. (3) apply only when
the parts mamifactured by the repair station are installed on aircraft either
brought to the repair station for the work or at other locations under the
repair station’o direct authority, A PMA must be cbtained for parts that are
to be installed by anyone other than the repair station.

[original signed by

M. C. Beard
Director of Airworthiness
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